12 d’oct. 2020

ACTE D'HOMENATGE A PERE CASALDÀLIGA I LES SEVES CAUSES ARBÚCIES 2020

Arbúcies ret homenatge al bisbe Pere Casaldàliga i les seves Causes a la Plaça de la Solidaritat on hi ha un monument amb una frase d'ell: La solidaritat, és per sobre de tot, la proclamació, la reivindicació i i la implementació de la Justícia. 

Hem recordat el llegat de Pere Casalgàliga que va morir el passat 8 d'agost i ho hem fet en un dia que ell va denunciar com l'inici, no del Descubrimento, sinó de la colonització, l'opressió i explotació dels pobles que ara anomenem americans. 






L'acte ha estat organitzat per Soarpal (organització d'agermanament Solidaritat Arbúcies-Palacagüina), la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana Mundial amb el suport de l'Ajuntament d'Arbúcies i la col·laboració de Justícia i Pau, Coordinadora d'ONG solidàries gironines, Còmitès Òscar Romero, Araguaia i Òmnium Cultural. 

Ha iniciat l'acte l'alcalde Pere Garriga amb paraules de benvinguda i de record. Tot seguit han intervingut els representats de les entitats. Després dels parlaments s'ha fet ofrena floral d'un ram de branques d'olivera al monument, una cinta de moebius que té una sola cara i una sola aresta com a símbol d'un sol món .

Tot seguit han pujat a l'escenari els rapsodes que han recitat una selecció de poesies, totes de Pere Casaldàliga, acompanyades amb música de guitarra de fons. Han finalitzat cada intervenció amb la lectura de frases profètiques que ens ha llegat Casaldàliga. 

El primer bloc era de poesies arrelades a la Terra, partint dels seus orígens catalans fins a la Pàtria Gran llatinoamericana, sense oblidar la mística d'on Casaldàliga treia les forces per a la seva lluita. El segon eren de denúncia i compromís, de lluita i d'esperança.

L'acte s'ha clos amb paraules de comiat del president de Soarpal Jaume Soler  que ha llegit una carta d'agraïment al poble d' Arbúcies de Pere Casaldàliga datada l'any 1990 perquè la  havia acollit una trobada per demanar-li el Nobel de la Pau. Al final Glòria Casaldàliga ha agraït l'organització de l'acte i ha encoratjat els assistents a reivindicar les causes del seu oncle.

Moltes gràcies al guitarrista Iago Rueda Delgado pel seu acompanyament musical; als rapsodes: Carme Vinyes, Júlia Boix, Xavier Puigdevall, Marta Martí, Albert Mañé, Marina Caño, Fina Farrés i Mª Angels Bartés per la seva interpretació i  a la presentadora Marga Pelegrí.


Moltes gràcies als representats de les entitats i institucions: Anna Pitarch (Araguaia), Albert Quintana (Justicia i Pau), Eusebio Argueta (Comitès Oscar Romero), Pau Lanao (Coordinadora ONG solidàries), Jordi Planas (Agenda LlatinoamericanaMundial), Jordi Negre (Ómnium), Pere Garriga (Ajuntament d'Arbúcies) i Jaume Soler (Soarpal)

… i als tècnics de so, als responsables de fotografía, a la resta d'organitzadors i al públic assitent.

DOCUMENTAL 25 ANYS D'AGERMANAMENT

CARLOS MEJIA GODOY CANTA EL CRISTO DE PALACAGÜINA A ARBÚCIES