4 d’oct. 2013

SOBIRANIA ALIMENTÀRIA

per Miquel Vilamitjana Soler

L'assemblea de les Nacions Unides de l'any 2000 va aprovar la declaració del mil·leni, on es marcava 8 objectius: reduir la pobresa extrema i la fam, fer universal l'educació primària, promoure la igualtat de gènere, reduir la mortalitat infantil, millorar la salut materna, combatre les malalties més importants, incentivar el desenvolupament sostenible tot protegint el medi ambient i promoure una aliança per assolir aquests objectius.
La fam encara afecta a 870 milions de persones i mentrestant s'han trobat els recursos econòmics necessaris per rescatar el sistema financer. Per altra banda el sistema econòmic que impera el planeta no només exclou a les persones perquè no tenen recursos econòmics sinó que també menysté la natura. 
La petjada de la humanitat està arribant al seu màxim d'expansió i la frontera agrícola està arribant al seu límit de sostenibilitat. La contaminació, fruit de l'activitat industrial també afecta negativament a la qualitat i quantitat del menjar que la societat necessita. Les propostes per capgirar aquesta situació sorgeixen arreu. Se'n destaca la feina del sindicat més gran del món, la Via Campesina, que li ha donat un nom a la seva proposta per aconseguir un model sostenible per abastir d'aliments la humanitat: la Sobirania Alimentària. 
Una definició senzilla de la Sobirania Alimentària és el dret a decidir com s'han de produir i consumir aquests aliments; es considera que sense les coaccions dels interessos econòmics les decisions democràtiques trobaran el model agrícola més adequat per a cada regió tenint en compte tots els aspectes possibles -protecció del medi ambient, relacions econòmiques justes, igualtat de gènere,...-. 
A Catalunya les propostes que faciliten la promoció de la Sobirania Alimentària són les cooperatives de consum agroecològiques, però ja s'estan incorporant a les alternatives els mercats de pagès i les botigues de barri amb productes de proximitat.

1 comentari:

soarpal ha dit...

CURRICULUM:
Miquel Vallmitjana, activista en el moviment ecologista des de 1990. En els moviments per la Sobirania Alimentària ha participat en la coordinadora de grups de consum Ecoconsum; és membre de les Reperes Motivades, grup coordinador de les jornades de La Repera que és un espai de trobada entre grups de consum agroecològic i la seva pagesia, i és membre de Som lo que Sembrem, referent català de la lluita contra els transgènics. Llicenciat en Biologia i doctorat per la Universitat Autònoma de Barcelona en el programa de doctorat de Biotecnologia.

DOCUMENTAL 25 ANYS D'AGERMANAMENT

CARLOS MEJIA GODOY CANTA EL CRISTO DE PALACAGÜINA A ARBÚCIES